Säg den förälder som aldrig velat komma innanför huvudet på sin tonåring. Som tur är finns det några som känner våra barn bättre än de flesta.

Boll_Bris
Till Barnens rätt i samhället, Bris, har barn hört av sig i nära 50 år. Hit ringer barn från hela Sverige, med olika bakgrund och med olika erfarenheter. Men en sak förenar dem, behovet av att prata med en vuxen som lyssnar. Oavsett om det handlar om ett älskat husdjur som har dött eller om funderingar kring att inte orka leva.

Till Bris kan de ringa anonymt och få hjälp att sortera bland alla känslor och snurriga tankar. Att bli anförtrodd ett barns eller en tonårings innersta tankar är ett ovärdeligt förtroende.

Genom alla tusentals samtal vet Bris vad din tonåring tänker – på riktigt. Så är du orolig över att prata sex, eller över tonåringens ständiga mobilsurfande? Lugn, här kommer svaren.


Bris valde Tara

Tara har alltid stöttat och peppat föräldrar till tonårsbarn, därför blev vi extra glada när Bris kontaktade oss för ett samarbete. Med sin stora kunskap om barn och vuxna kändes det som en självklar matchning; vi behöver hjälp för att skapa trygga relationer och älska våra barn ännu mer – även när det känns jobbigt.

– Vi tycker om Taras stöttande tilltal och att ni förmedlar en förståelse för att alla föräldrar är olika och bär på egna ryggsäckar, säger Anna Holmqvist, kommunikationschef på Bris. Ni vågar lyfta svåra ämnen och gå på djupet.

För Taras del innebär samarbetet att vi får tillgång till Bris unika kunskap och expertis om hur våra barn mår. Bris experter kommer att svara på frågor från Taras läsare och i varje nummer publicerar vi artiklar om hur vi kan stötta våra barn och oss själva som föräldrar.

Anna Liljeberg, chefredaktör


10 saker din tonåring önskar att DU visste!

Ja, du är expert på ditt barn, men kan ha missat några viktiga detaljer. Dags att uppdatera dig!

1. Låt mig fucka upp ibland

Skamma mig inte när jag berättar om något jag gjort som blivit fel. ”Varför har du inte berättat tidigare?” gör bara saken värre. Säg i stället: ”Vad bra att du vågade berätta” och hjälp mig att lösa problemet. Då vet jag att du är safe att prata med, och jag kommer anförtro dig saker igen.

2. Hallå! Det kallas contouring

Jag vill kunna testa mig fram med smink, frisyrer, kläder och stilar utan att bli kritiserad. Du behöver inte förstå varför jag behöver fem olika foundations eller varför jag har korta strumpor när det är minus 15 ute. Låt mig själv upptäcka vad som passar mig. Du såg säkert inte ut som du gör nu, när du var 15, eller hur?

3. Prata aldrig skit om min andra förälder

Okej, ni är skilda och älskar inte längre varandra. Det betyder inte att jag slutat älska min andra förälder. Ni kommer vara mina föräldrar för alltid, oavsett vad ni gör – jag går sönder när ni kritiserar varandra. Jag vill inte heller att ni använder mig som budbärare om ni har svårt att snacka.

4. Fortsätt spamma, mamma!

Även när jag inte vill umgås behöver jag veta att du vill det. Jag vill ha dina jobbiga sms även om jag kommer fortsätta att ignorera dem. Det är trygghet för mig. Jag märker faktiskt när du inte sms:ar och undrar var jag är och hur jag mår.

5. Jag vill att du säger ”nej”

Det betyder inte att jag kommer att göra som du vill. Tvärtom, jag kommer fortsätta testa gränser för att se om du verkligen står för vad du säger. Så fortsätt att säga ”nej” även om jag blir skitförbannad. Att veta var jag har dig ger mig trygghet.

6. ICYMI

In Case You Missed It är sociala medier mer än tidsfördriv för mig. Det är där jag har en stor del av mitt sociala liv och mina vänner. En utebliven ”snap” eller en oväntad avföljning kan därför betyda mer för mig än vad du förstår. Fråga vad jag gör online!

7. Jag är en person – inte ett hormon

Nej, allt är inte tonårshormoner. Jag kan vara ledsen, arg, irriterad, deppig av samma orsaker som en vuxen och då vill jag att du lyssnar och tar mig på allvar. Att få höra ”Det är den där åldern” är kränkande.

8. Freaka aldrig när jag berättar något

Att våga berätta när jag mår skit är ett stort steg för mig. Om du blir rädd och tappar kontrollen, blir jag ännu räddare. Sitt bara still och lyssna klart! Jag kan behöva sätta egna ord på det som gör ont först, utan att behöva oroa mig för dig.

9. Kalla mig aldrig konstig

Det är jobbigt som det är att vara ung och upptäcka att man är gay, inte utvecklas lika snabbt som andra, inte blir bjuden på fester eller bara känner sig som ett ufo. Jämför mig aldrig med andra! Jag vill att just du ska acceptera mig som jag är även om ingen annan gör det.

10. Sex och svampplockning

Jag vill prata om allt, även känsliga saker – men öga mot öga över köksbordet i skarp belysning kan kännas som ett förhör, där du letar efter tecken i mitt kroppsspråk, min röst och i mitt ansikte. Det är lättare för mig att prata om vi gör saker under tiden, typ åker bil, plockar svamp, whatever.

PS Ett extra råd …

11. Jag behöver dig, okej?

Även om du gör mig galen ibland så är du fortfarande den viktigaste personen i mitt liv. Jag behöver vara med dig, även när det inte verkar så. Vi kanske inte kan umgås på samma sätt som när jag var liten, men jag vill att du fortsätter att bry dig, fortsätter fråga och aldrig tvivlar på att jag älskar dig. Även om jag inte kommer att säga det.


Ring för stöd

Ring Bris Vuxentelefon om barn, 077–150 50 50, vardagar 9–12. Du kan vara anonym.

Barn upp till 18 kan ringa Bris på 116 111, varje dag 14–21 och prata med en kurator. Självklart anonymt och gratis. Det syns inte på telefonräkningen att man har ringt. Det går också bra att chatta eller mejla på bris.se


Visste du att …

  • Frågor om familj och familjekonflikter är de vanligaste i Bris vuxentelefon!
  • Bris har ca 26 000 kontakter om året med barn och unga via 116 111.
  • Bris också har en särskild stödlinje för idrottsledare som misstänker att ett barn far illa (077–44 000 42, vardagar 9–12).
  • Bris även erbjuder stödhelger till barn och familjer i särskilt utsatta situationer.

Av: Anna Verne