Alla pratar AI – här är jobben de kan ta över

Kommer en robot att sköta all tråkig disk och städning i framtiden? Eller kommer våra liv att styras av unga manliga programmerare från Google? Lär dig hänga med i snacket om artificiell intelligens, AI – där inte ens forskarna är eniga om de självlärande robotarna är onda eller goda.

6 jobb som AI kan ta över

 1. Handläggare inom socialtjänst och försäkringskassa
 2. Resebokare
 3. Radiologer
 4. Finansiella rådgivare
 5. Taxiförare och lastbilschaufförer
 6. Kassapersonal

5 jobb som AI inte klarar

 1. Förskolelärare
 2. Präst
 3. Psykolog
 4. Sjuksköterska
 5. Politiker

3 plus med AI

 1. Vi kommer att kunna förutse och hitta vissa sjukdomar enklare. Fler liv kan räddas.
 2. Tunga och monotona jobb tas över av AI, något som sparar tid och kraft.
 3. Det kommer att skapa fler jobb. Analysföretaget Gartner spår att AI 2020 kommer att ha ersatt 1.8 miljoner jobb, men skapat 2.3 miljoner nya.

3 minus med AI

 1. Genom att släppa in AI i våra hem, släpper vi även in en del företag i våra hem. Hur mycket vill vi egentligen att de ska veta om oss?
 2. AI riskerar att skapa ojämlikhet där programmeraren får stor makt över hur våra samhällen ska se ut.
 3. Vi vet inte riktigt vad det är vi skapar. Vad händer om vi tillverkar en robot som inte går att stänga av?

Tänk dig att du redan på morgonen, när du vaknar, får tips och råd av en dator om vilka kläder du borde ha på dig. En dator som har stenkoll på din garderob, vet när du använde dina plagg senast men också hur du brukar kombinera dem.

I köket håller en annan dator koll på när äggen är färdigkokta och säger till när det är dags att gå till jobbet för att du inte ska komma försent.

Det här är inte längre en framtidsvision, datorerna finns där redan. Och det som gör allt möjligt heter artificiell intelligens, AI, ett relativt nytt sätt att programmera datorer på.

– I stället för att en programmerare ger datorn exakta instruktioner kring vad den ska göra, programmeras datorn till att förstå och lösa ett problem själv, säger Carl Heath, senior forskare och chef för digitalisering och lärande på RISE, Research Institutes of Sweden.

Han tar upp tekokning som exempel.

– En vanlig dator behöver exakta instruktioner för att den ska koka te. En dator som har artificiell intelligens kan i stället få tillgång till hundratals recept på hur man kokar te och via dem lära sig själv hur man gör det på bästa sätt.

Det finns två typer av artificiell intelligens, generell AI och specificerad AI. Dessa två fungerar på olika vis.

– Generell AI har sitt ursprung i en idé om att en dator kan lära sig vad som helst, säger Carl Heath. Den kan bli en robot som påminner om en människa i handlingar och sätt att vara på.

Det är också den här typen av AI vi blir matade med i dystopiska filmer som till exempel Terminator, där intelligenta robotar från framtiden är ute efter att utplåna mänskligheten.

Enligt Carl Heath är det inte riktigt så det fungerar. I alla fall inte just nu.

– Vissa menar att en generell AI kan bli mer begåvad än människan och skapa en ny variant av sig själv som bara blir bättre och bättre. Och när den är mer begåvad än vi, hur vet vi då vad den kommer att hålla på med, säger han och fortsätter:

– Här är forskarna inte eniga. Några tror att det kommer ta många år innan vi når dit, andra tror att det kan gå snabbare, vissa tror att det inte kommer vara möjligt överhuvudtaget.

Varför ska man ens försöka ta fram generell AI?
– De flesta som jobbar med det vill göra världen bättre. Se bara på kärnklyvning, det kan användas till atombomber men också till kärnkraftverk.

Den andra typen av AI, specificerad artificiell intelligens, innebär att ett datorprogram är skapat för ett visst syfte och enbart kan en sak. Ett exempel är Amazonas AI-butik i Seattle.

Här kan kunderna handla utan någon personal i butiken. Allt som krävs är att kunden har laddat ner en app i sin mobil som de skannar av när de kommer in, samt när de lämnar butiken.

Inne i butiken finns fullt med sensorer och kameror som läser av vem som är vem och vad respektive person lägger i sin kundkorg.

Amazon har även skapat Amazon Look, en dator som håller reda på kläderna i garderoben, ser vad du har på dig och automatiskt skapar en lookbook, där du kan se vad du har haft på dig under senaste dagarna och veckorna. Den kan också förealå klädkombinationer från garderoben – men såklart också från Amazons sortiment som man kan köra och få hemkört.

Bra eller dåligt?

Vi får bättre service, men vi släpper också in företagen i våra hem där de kan läsa av oss och anpassa sina erbjudanden efter vad vi gör.

AI används även på en mängd andra sätt i vår vardag, bland annat använder Google AI i sin sökfunktion och på Facebook finns en AI-chatt, Woebot, utvecklad av forskare på Stanford University, där man kan chatta med en robot och samtidigt få en kbt-session.

När man talar om AI kommer också frågan om jobben upp. Vad händer när robotarna tar över våra arbetsuppgifter?

Carl Heath tror dock inte att jobben kommer att försvinna, utan snarare förändras där AI ersätter vissa delar av arbetsuppgifterna.

– Ju mer ett arbete handlar om att vara människa, med krav på känsla, empati samt komplexa och djupa förståelser, desto svårare är de att programmera, säger han.

Hemtjänst-, lärar-, och sjuksköterskeyrken är exempel på jobb som är komplexa och svåra att ersätta med en robot. Däremot är det enklare att automatisera en lastbil som ska ta sig från en plats till en annan.

– Ja, när det gäller självkörande fordon har vi kommit mycket längre än vad folk nog är medvetna om. Amerikanska bilföretaget GM börjar sälja bilar utan ratt och pedaler redan under 2019, säger Carl Heath och berättar att det redan i dag finns självkörande bussar i Kista i Stockholm.

Av: Jenny Fagerlund Foto: IBL/Sjutterstock