Jacqueline Doohan, kostrådgivare och hälsocoach, bestämde sig för att förändra sin livsstil. Här är hennes 10 steg. Känns det övermäktigt? Ta ett steg i taget och ge dig själv en klapp på axeln. Bara att du har börjat tänka i nya banor räcker långt.

 1. Bestäm dig. Finn motivering och mening för att börja en livsstilsförändring. Vad vill du och varför? Fundera på varför du vill göra den här förändringen? Skriv ner de viktigaste punkterna och på vilket sätt du vill må och känna dig. Kom ihåg att du är viktigast i ditt liv.
 2. Rensa tankarna. Vänd negativa tankar till positiva. Börja träna på att leva i nuet. I stället för att längta till det som ska hända sedan, tänk att livet är det som händer nu. Ge dig tid på morgonen att fundera igenom dagen.På kvällen kan du reflektera över om det blev som du bestämt. Om inte, fundera på varför och hur du kan göra annorlunda. Kunde du styra över det som hände eller var det någon annan som styrde? Vad har du lärt dig? Träna på att vara i nuet, till exempel genom meditation.
 3. Se över skafferiet. Bli medveten om vilka råvaror du har i köket i dag och rensa ut dem som du vill utesluta. Känns det övermäktigt, ta en sak i taget enligt listan här intill.
 4. Fyll på med nytt. Gör inköpslistor och läs på innehållsförpackningar för att reducera socker i maten. Fyll på med livsmedel som du vill äta mer av. Bli en medveten konsument och var nyfiken på vad livsmedel innehåller. Fundera på vad det är du äter.
 5. Socker-detoxa. Uteslut socker i minst tio dagar. Var strikt med vad du äter. Se efter att det inte är socker tillsatt. Om du känner sötsug ät till exempel grönsaker eller fröbröd (se recept intill).Du har också med dig, från steg 2, att leva i nuet och att vända negativa tankar till positiva. Gå också tillbaka till steg 1 för att finna motivation och påminna dig om varför du gör det här. Efter tio dagar ska suget vara borta och då kan du fortsätta med ditt sockerfria liv.
 6. Från detox till nya matvanor. Ha en matplan för övergången mellan socker-detox och IFD-kost. Gör en veckomatsedel som passar med dina nya råvaror i punkt 4. Maten bör innehålla kryddor som till exempel gurkmeja, ingefära, chili och kardemumma, och råvaror som ger plusvärden enligt IFD-skalan.
 7. Börja äta IFD-kost. Laga och ät enligt matplanen för IFD-kost. Se informationen längst ned i artikeln.
 8. Träna hälsosmart. Träna styrka, kondition, rörlighet och mental träning (meditation och avslappning). Alla fyra delarna är lika viktiga, men den bästa träningen är som bekant den som blir av.Är du nybörjare kan du träna hemma. För rörlighet: Hitta gratis yogaövningar på nätet eller gå på massage. Även meditations- och avslappningsövningar finns på nätet eller som appar i telefonen.

  Träna kondition genom till exempel promenader, löpning och cykling. Få tips från en personlig tränare om styrkeövningar som du kan göra både på gym och hemma.

  Tara har ofta både avslappningsövningar, yoga och fysträning som är enkla att göra. Hämta inspiration från tidningen.

 9. Lev här och nu. Var uppmärksam på vad som händer i kroppen vid livsstilsförändringen. Öva dig ytterligare på att leva i nuet och hitta metoder för att reducera stress.
 10. Ditt nya liv. Förhoppningsvis mår du bättre och vill fortsätta leva hälsosmart och äta IFD-kost.

Av: Anna Smedberg Foto: Kristina Wirén


Dags att lära dig en ny förkortning: IFD

Jacqueline Doohan äter enligt IFD, som står för Inflammation Free Diet. Den handlar om hur olika livsmedel antingen stärker immunförsvaret, bygger upp kroppen och får oss att må bra – eller bryter ner immunförsvaret och kroppen med inflammatoriska symptom, förkylningar och för tidigt åldrande.

Den amerikanska nutritionsforskaren Monica Reinagel är upphovskvinnan till IFD. Hon har analyserat innehåller i ett tusental olika livsmedel. Hennes analyser har gett värden som indikerar om livsmedlet bygger upp eller bryter ner kroppen. Resultatet har gett ett system för IF-rating, där livsmedel anges med plus- eller minusvärden beroende på om de bygger upp eller bryter ner.

Men hur skiljer sig då IFD mot den kost som kallas anti-inflammatorisk och som vi har skrivit en del om i Tara?

– Jo, inom anti-inflammatorisk kost kan man äta saker som jag anser kan vara inflammationsdrivande, som till exempel ägg, säger Jacqueline Doohan.

IFD är alltså något mer begränsad än det man kallar anti-inflammatorisk kost, som är ett samlingsnamn för mat som dämpar inflammationer. Men tittar man i listan nedan är likheterna större än skillnaderna: samtliga livsmedel som vi kan välja här ingår även i det som vi kallar för anti-inflammatorisk kost.

Källa: ifdtabell.se


Gör en liten skafferirensning – så äter du enligt IFD

Vetemjöl – byt mot mandelmjöl eller gör mjöl genom att mixa havregryn.

Mjölk – byt mot mjölk gjord på nötter, kokos eller havre.

Socker – byt mot agavesirap och lönnsirap (höjer inte blodsockret som vanligt socker).

Margarin – byt mot smör

Pasta – byt mot bönpasta

Potatis – byt mot sötpotatis, rödbetor, morötter och andra rotfrukter

Bröd – byt mot bröd bakat på fröer, bönor och kikärtor.

Grädde – byt mot havregrädde.

Mjölkchoklad – byt mot mörk choklad med hög kakaohalt och låg sockerhalt.

Ps. Vill du dricka vin, välj viner med några procent socker. Ds.