I annonssamarbete med VICHY

Agneta Sjödin berättar om hur hon kände kring att gå in i menopaus, hennes tips för att skapa mindfulness i vardagen och de bästa ansiktsprodukterna för att hennes hud ska må så bra som möjligt.

A

gneta Sjödin, 51, kommer väl ihåg första känningen av menopaus för tre år sedan.

– Jag satt och jobbade och det hettade till. Man pratar inte om klimakteriet, om hur det känns när man blir varm och det kommer vallningar, så jag förstod inte vad det var.

Agneta berättar att hon senare pratade med sin gynekolog som konstaterade att hon var på väg mot klimakteriet.

– Då kände jag att ”vad fasiken, jag är ju ung!”. Jag känner mig som 38 år hela tiden, säger Agneta.

Vichy-Agneta-nr2NY

Foto: Peter Knutson

Agneta märkte av menopausen fysiskt. Hon fick vallningar, svårt att sova och problem med hyn.

Hur mådde du känslomässigt när du gick in i menopaus?

– Jag har haft ganska mycket problem med PMS, så jag kan fortfarande känna mig låg och ha ångest under perioder av min cykel. Det som blev extra med menopaus är att jag märkte av det mer fysiskt. Jag fick finnar, som jag aldrig haft förut, vallningar och väldigt svårt att sova. Jag kände inte igen mig själv. Det var jobbigt, det var inte jag.

För att få bukt med vallningarna, sömnen och hyn fick Agneta östrogen utskrivet.

– Det har hjälpt mig men sedan funkar ju allas kroppar olika. Man får testa sig fram och se vad som funkar för en själv.

Agneta använder även produkter från Vichys serie Neovadiol för att ta extra bra hand om sin hy. Produkterna är anpassade för kvinnor i övergångsåldern och klimakteriet.

– För att hålla min hy återfuktad och balanserad gillar jag Neovadiol Compensating Complex dag- och nattkräm. Serumet i samma serie gör att min hy får lyster och känns spänstigare.

Meditation en del av vardagen

Det är viktigt för Agneta att ta hand om sig själv och sin kropp, det gör hon bland annat med meditation.

– Jag lärde känna Deepak Chopra, som är en holistisk lärare. Varje gång vi sågs frågade han om jag börjat meditera men jag har hela tiden skjutit på det. Jag är rastlös av mig så det kändes inte som om det var min grej.

Men, nu ett halvår efter att hon började meditera, är Agneta fast.

– Jag känner mig mycket lugnare och mer balanserad.

Har du några tips för de som vill börja meditera, men kanske precis som du känner sig rastlösa?

– Bara gör det. Ställ inga krav på dig själv på att det ska kännas på ett speciellt sätt eller hända något fantastiskt direkt. Ställ klockan på 15 minuter och bara fokusera på din andning eller något monotont ljud.

Vad är dina bästa tips för att få mindfulness i sin vardag?

– Jag tycker verkligen att andningen är viktig och att andas genom näsan! Om man hamnar i en stressad situation, ta några djupa andetag. Det är som en quick fix.

Om du är nyfiken på Vichys produkter hittar du dem bland annat hos Apoteket AB.

VICHY_produkter-collage

Ta hand om mogen hy med Vichys hudvårdsserie Neovadiol.

Vichys hudvårdsserie Neovadiol är skapad för kvinnor i menopaus och klimakteriet. Produkterna innehåller fyra aktiva ingredienser; hylauronsyra, proxylan, hepes och hedion. Ingredienserna hjälper mot torr och slapp hud, ger en jämnare hudton och reducerar rynkor.