Vill du ha en riktig energiboost – börja sjunga i kör. Det är rena må bra-pillret visar forskning. Nu kan du hänga med Tara och Gabriel Forss på en riktig hälsoresa.

Därför blir du lycklig av sång

  • Endorfinnivåerna kan bli förhöjda under körsång, visar forskning. Vilket kan bero på att sjungandet faktiskt innebär en fysisk ansträngning.
  • Också oxytocin, lugn-, och rohormonet ökar när man sjunger tillsammans. (det gör det inte alls på samma sätt när man sitter och pratar).
  • Lyckohormonet dopamin frigörs när man sjunger, så mycket att det kan jämföras med ”lyckopiller”.
  • Också testosteronhalten ökar, visar en svensk forskningsstudie. Vilket påverkar cellernas återuppbyggnad och skelettet.
  • Och inte minst – stresshormonet kortisol minskar. Studier visar att det här inte bara är tillfälliga förändringar utan sjunger du regelbundet, kan du få effekt också över tid.

Källa: Forskning och framsteg


600 000 svenskar sjunger i kör enligt Svenska Körförbundet. 60-70 procent av körsångarna är kvinnor.


Gabriel-kor

Det är ingen överdrift att säga att det mesta kring sångaren och körledaren Gabriel Forss handlar om musik.

– Mitt liv är musik, säger han. Jag andas musik. Och sjungit har jag gjort i hela mitt liv.

Vi Mellofans minns honom från 1997, då han med gruppen Blond vann svenska finalen med ”Bara hon älskar mig”. Och sedan fick åka till Dublin och tävla i stora finalen (där trion kom på en fjortondeplats).

Sedan dess har han fortsatt att synas och höras, och bland annat gjort sig känd som Sveriges kanske mesta körledare. Genom åren har vi sett och hört honom i kören One Voice, i TV4-programmet ”Körslaget” och numera ledar han varje vecka ett par tusen sångare i egna körerna Happy Voices, som finns i Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Jag ledde min första kör när jag var 19. Nu är jag 44. Min farfar var körledare i 70 år, så jag har det i släkten, säger Gabriel.

Gabriel-profil

Gabriel Forss, artist, körledare, föreläsare.

I hans körer samlas sångsugna människor en gång i veckan för att sjunga, man betalar per gång eller för ett klippkort, och sedan har man en avslutningskonsert. Lite som att gå på gym ungefär, fast för själen med en timmes skönsång i veckan. Och i vår snabba, uppbokade värld har konceptet blivit en succé.

– Just fenomenet med att sjunga i kör tror jag passar oss svenskar, säger Gabriel Forss. Vi kan leva ut mer men inte sticka ut, luta lite på grannen.

Gabriel Forss tanke är just att man inte ska behöva vara proffs för att vara med, du behöver inte veta om du är bas eller tenor – och du behöver inte kunna läsa noter.

Nu i höst åker han iväg med Tara och Topphälsa till Spanien. En veckas körsång i charmiga byn Estepona, i ett hotell precis vid Medelhavets strand i slutet av oktober. Med dagarna fyllda av stämsång, glädje, gemenskap – och lite träning.

– Du behöver inte alls vara duktig och van körsångare, säger Gabriel Forss. Det här ska passa alla.

Den som aldrig sjungit förut, kan börja med att följa melodistämman, tipsar han. Medan den som är mer van kan få utmaningar i olika stämmor.

– Vi har inga noter. Vi har texter och lyssnar. Jag sjunger före – och kören sjunger efter.

Att sjunga är bra för både kropp och själ, visar forskning. Det höjer må bra-nivån, det verkar avstressande och rent fysiskt ger det faktiskt en effekt på lungor och hjärta.

– Jag har höga chefer som kommer och sjunger en gång i veckan och de tycker att det stärker rösten inför andra uppgifter, säger Gabriel Forss.

Det påverkar också självförtroendet och självkänslan.

– Absolut, det märks inte minst efter en sådan här körresa. Efter att ha sjungit en vecka är det som natt och dag. Sjungandet kombinerat med vänskap, en härlig miljö, det blir en sådan energikick.

När man hör och ser Gabriel Forss verkar hans liv handla om just musikglädje och sång. Men det finns också en annan sida, en som han delat med sig av i självbiografiska boken Äntligen, som han släppte 2012. Det är en bok som det tog honom flera år att färdigställa, och som han till slut skrev delvis för att inspirera andra.

I boken berättar han om hur det är att vara kristen och komma ut som homosexuell, om att som ung vara mobbad och känna sig utanför, och om att drömma sig bort. Det här berättar han också om när han är ute och föreläser. Han tar då upp svåra ämnen som panikångest och utanförskap och att hitta sig själv. Om kampen att få ihop Gud med gay och Gabriel.

Under hela den resan har musiken varit ett stort stöd.

– Musiken var med mig redan från barnsben. När killarna i skolan var ute och spelade fotboll på rasten var jag inne och förberedde klassens roliga timme. Musiken blev som en magisk värld jag kunde kliva in i när jag kände mig lite annorlunda och utanför, säger han.

Du har alltid hållit på med musik. tröttnar du aldrig? 
– När jag är hemma är det faktiskt alltid tyst, säger Gabriel och skrattar lite. Det kan irritera min sambo ibland. Jag spelar nästan aldrig musik hemma, det är så skönt att det är tyst, det är där jag andas.

Av: Eva Gussarsson Foto: Lucia Romeo/Shutterstock, mfl