Sola smart!

Ljuvliga sommar! Nu kastar vi oss ut i gräset och ner i solstolen. Törstande efter lite färg på vinterblek hud men stopp, det tål att upprepas. Sola smart!

Solstrålning stimulerar huden att bilda det skyddande pigmentet melanin (så att man blir brun) och förtjockar även huden som ett ytterligare skydd. Detta tar cirka 2-3 dagar från solandet. Man ska vara försiktig med solandet innan det skyddande pigmentet bildats, det vill säga undvika att bli rödbränd i solen. Har man inget skydd ger UV-strålarna brännskador och skador på cellerna.

Barns hud är extra känslig och barn under 1 år bör överhuvudtaget inte vistas i solen. Skydda barnen i solen med solhatt och t-tröja (vilket förstås även vuxna bör bära).

Malignt melanom har i Sverige ökat från 300 fall till 1600 fall per år sedan 1950-talet, till följd av den typ av periodisk och intensiv solexponering som blev populär under början av 1900-talet.

Malignt melanom utvecklas successivt, efter många år av kraftiga exponeringar i solen. De första symptomen uppträder i allmänhet efter 30-40 år. Malignt melanom kan uppträda i alla åldrar men är mycket sällsynt hos barn.

Ungefär hälften av fallen av malignt melanom uppträder före 55 års ålder och ungefär 30 procent före 45 års ålder.

Vi har fått fler semesterveckor (1938 lagstadgades om 2 veckors semester, sedan dess har vi ökat på vår semester med 1 vecka vart tionde år) och kan ligga mer i solen. Och inte bara här i Sverige utan framförallt i länder och på stränder där solen är än mer intensiv.

I senaste numret av Tara går Taras skönhetsexpert, Linnea Öst, igenom precis vad vi måste tänka på för att sola säkert. Det behöver inte gå fort, solbrännan behöver inte bli perfekt på 1 vecka. Solar du långsamt solar du automatiskt säkert och brännan blir snyggare, håller längre och inte minst … du skyddar huden mot skador!

I senaste numret av Tara får du dessutom en hel sida med just de prylar och krämer som fixar varje soldag! Och du – glöm inte att huden behöver solskyddsfaktor här hemma också. Inte bara vid Medelhavet!

Läs mer på Netdoktor där vi okcås hämtat fakta ovan:
Sol och vuxna
Malignt melanom
Skippa ”aktiv” solning