Parfait med limoncello och savoiardikex

Frisk och krämig parfait som varvas med likördoppade kex. Passar perfekt som avslutning på måltiden.

Parfait med limoncello och savoiardikex (8 portioner)

Tid: 30 minuter

Du behöver:
4 äggulor
4 msk strösocker
1 vaniljstång, urskrapad
250 g mascarpone
rivet skal av en citron
2 dl vispgrädde
4 äggvitor
1 1/2 dl limoncello (italiensk citronlikör)
ca 18 savoiardikex

Till garnering:
hackade pistaschnötter
färska fikon
jordgubbar
blåbär
björnbär
mynta

Gör så här:
1. Vispa äggulor, socker och vaniljfrön pösigt.

2. Vänd ner mascarpone och citronskal i smeten.

3. Vispa grädden i en annan skål.

4. Vispa äggvitorna till ett styvt skum i en tredje skål.

5. Vänd ner grädden i äggulesmeten. Vänd sen ner äggvitorna med luftiga tag.

6. Häll limoncellon i en djup tallrik. Doppa hälften av kexen i likören. Lägg dem i en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.

7. Bred på hälften av äggsmeten. Lägg på ytterligare ett lager med likördoppade kex. Bred på resten av smeten.

8. Täck över och frys minst 4 timmar.

9. Ta fram parfaiten i rumstemperatur cirka 20 minuter innan servering.

10. Strö över pistaschnötter. Garnera med fikonklyftor, bär och mynta.

Omslag 5-17.indd

Fler härliga recept hittar du i Tara nummer: 5/2017

Av: Caroline Hofberg Foto: Ove Lindfors