Minipajer med västerbottenost – augustifest

De här goda minipajerna med västerbottenost är det perfekta komplementet till kräftorna. De går dessutom utmärkt att göra i förväg.

Minipajer med västerbottenost (12 små pajer)

Du behöver: 

1 paket filodeg
250 g färsk grön sparris
200 g färskost, typ philadelphiaost
2-3 ägg
1 dl mjölk eller grädde
100 g fetaost
2 dl riven västerbottenost
salt och peppar

MISSA INTE: Följ med på vår skrivresa i november

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj sparrisen. Skär av den nedersta träiga delen innan du skalar den.
  3. Koka stjälkarna i cirka 2 minuter i lättsaltat vatten.
  4. Häll bort vattnet och ställ sparrisen att svalna. Skär den sedan i mindre bitar.
  5. Vispa samman färskost, ägg och mjölk.
  6. Smula fetaosten och riv västerbottenosten.
  7. Pensla ett muffinsbleck med olivolja.
  8. Ta ur filodegen ur förpackningen och klipp arken i fyrkanter, cirka 15 x 15 cm. Lägg en fuktig kökshandduk över så degen inte torkar.
  9. Klä varje muffinsform med ett filoark i taget, pensla varje ark med olivolja innan du lägger på nästa. Variera riktningen på arken lite så att tjockleken blir densamma överallt. Tre till fyra lager är lagom.
  10. Fördela sparrisen i formarna och toppa med äggstanning, smulad fetaost och riven ost.
  11. Grädda pajerna i mitten av ugnen cirka 10 minuter, så att de får fin färg.
  12. Låt pajerna svalna något före servering. De går också bra att servera kalla, och passar därför utmärkt att laga någon dag i förväg.

Av: Linda Hansson Foto: Emily Dahl/A Mash Up

Omslag 10-17.indd