Tomatsallad med dill på sommartomater

Älskade sommartomater. Okrångligt, men så gott – till sommarens grillade kött eller bara som en förrätt.

Tomatsallad med dill på sommartomater

Du behöver:
Tomatsallad:
1 kg solmogna tomater
3 rödlökar
1 gurka
1 stort knippe färsk dill
1 tsk dillfrön

Stark balsamvinägerdressing:
1 msk vit balsamvinäger
1 msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta, finhackad
4 msk kallpressad olivolja
havssalt och färskmald svartpeppar

Gör så här:

  1. Skär tomaterna i kvartar.
  2. Skala rödlöken och finstrimla med en vass kniv eller mandolin.
  3. Halvera gurkan på längden, ta bort kärnorna och skär i skivor på snedden.
  4. Hacka dillen grovt, men spara några dillvippor till dekoration.
  5. Dressing: Blanda balsamvinäger, dijonsenap, vitlök, salt och peppar. Tillsätt oljan medan du vispar. Smaka av. Dressingen får gärna dra åt det syrliga hållet, annars kan sötman i tomaterna ta över.
  6. Blanda tomaterna med lök, gurka, dill, dillfrön och dressing. Toppa med färsk dill och färskmald svartpeppar.

Recept: Mette Lovbom (ur boken Salattosen, Sallader året runt (Polaris)) Foto: Columbus Leth 

NUVARANDE Tomatsallad med dill på sommartomater
NÄSTA Så solar du smart och hälsosamt i sommar – massor med tips