Sobanudlar görs av bovete och ibland även tillsammans med vete. I Korea och Japan äter man dem både kalla och varma. Kalla doppas de ibland i kall buljong. Jag tycker ännu mer om att servera dem med ponzu (japansk sås där soja smaksätts med citrusfrukt), här med extra sting av ingefära.

Sobasallad med ingefärsponzu (2 portioner)

Du behöver:
Nudelsallad:
200 g sobanudlar
8 rädisor
1/2 rödlök
1 rejäl näve bladspenat
1 rejäl näve böngroddar
2 msk rostade pumpafrön
2 msk rostade sesamfrön, gärna svarta och vita

Dressing:
2 msk olivolja
1 msk sesamolja
3 msk japansk soya
2 msk färskpressad citronsaft
1 msk honung
1/2 msk riven ingefära

Gör så här:

  1. Koka sobanudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Avstanna tillagningen genom att skölja nudlarna i iskallt rinnande vatten tills de är helt kalla. Låt rinna av.
  2. Blanda alla ingredienser till dressingen.
  3. Dela rädisorna på mitten och skiva rödlöken tunt. Lägg upp allt det gröna på två tallrikar. Lägg sobanudlarna i mitten och häll på dressingen. Strö över pumpafrön och sesamfrön och servera genast.

Recept ur boken: Mycket smak på nolltid (Bonnier Fakta) av Jennie Walldén Foto: Magnus Skoglöf

NUVARANDE Sobasallad med ingefärsponzu – supergott och enkelt!
NÄSTA Ta en grön paus från storstadspulsen – 4 trädgårdar du inte får missa!