Mycket färg och smak får du med denna lättlagade morotssoppa med ingefära.

Morotssoppa med ingefära (2 port, 150 kcal/portion)

Du behöver:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
8 dl vatten
500 g morötter
1 msk lantbuljong
2 msk riven färsk ingefära
1 nypa chiliflakes eller lite hackad färsk röd chili
salt och svartpeppar

topping:
olivolja
1 tsk torkade örter till exempel körvel, eller färska örter
rotfruktschips

Gör så här:

  1. Hacka lök och vitlök. Hetta upp olivoljan i en kastrull, fräs lök och vitlök i någon minut. Häll på honung och vatten.
  2. Skala och skiva morötterna. Tillsätt morötter, buljong, ingefära och chili i kastrullen. Låt koka 10 minuter.
  3. Mixa soppan slät och häll tillbaka i kastrullen. Späd med mer vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar.
  4. Häll upp soppan i skålar och ringla lite olivolja över. Strö över örter och toppa eventuellt med rotfruktschips.

Rotfruktschips (4 portioner, 147 kcal/portion)

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skrubba 1 sötpotatis, 2 rödbetor och 1 palsternacka rena.
  3. Skiva dem tunt med mandolin.
  4. Lägg på två plåtar och ringla över 1 tsk olivolja och krydda med till exmempel persillade (en klassisk fransk kryddblandning).
  5. Blanda runt med händerna och lår plåtarna stå i ugnen i cirka 20 minuter.
  6. Rör om några gånger.

Av: Ulrika Davidsson Foto: Ulrika Pousette

Recepten kommer från boken Gröna kickstarter med Ulrika (Bonnier Fakta)

NUVARANDE Morotssoppa med ingefära
NÄSTA MISSA INTE: Följ med oss på en härlig träningsresa till Kreta!