Besväras du av gasig mage? Får du kvisslor då och då? Pröva att utesluta mejeriprodukter, framförallt komjölk, ur kosten under en period. Chansen är stor att magen lugnar sig och du får tillbaka din persikohy igen, skriver Cathrine Schück.

Jag märker själv att jag får en lugnare och plattare mage genom att utesluta (eller dra ned på) mejeriprodukter. Jag byter gärna ut latten mot en soja- eller mandelmjölkslatte i stället.

Som kostrådgivare är ett av mina första råd till mina klienter att utesluta mejeriprodukter under en period. Redan efter ett par veckor märker de flesta att de får en lugnare mage och bättre hy där till exempel blemmor och kvisslor försvinner.

Redan efter ett par dagar så brukar magen lugna ned sig och efter 2–4 veckor kommer du att märka ett mycket positivt resultat om du tittar dig i spegeln: din gamla persikohy är tillbaka. Jag brukar kalla det för den enklaste och billigaste skönhetsbehandlingen – helt utan kniv eller dyr kräm.

Att vara laktosintolerant eller överkänslig är ett normaltillstånd hos större delen av världens vuxna befolkning. Som barn har vi enzymet laktas i tunntarmen. När vi dricker mjölk bryter laktasen ned mjölksockret, laktosen, och vi kan tillgodogöra oss mjölken.

När vi blir äldre sjunker oftast laktasnivån i tarmarna och kroppen bryter inte ned mjölksockret lika bra. om man då som vuxen ändå dricker mjölk kan man enkelt säga att mjölksockret börjar jäsa i tarmen och man får en bullrig och gasig mage. Därför slutar många vuxna att dricka mjölk runt om i världen.

I de nordiska länderna har vi genom årtusendena behållit förmågan att bryta ned mjölksockret även i vuxen ålder, vilket har lett till att vi även som vuxna kan dricka mjölk utan att bli dåliga i magen.

Men runt Medelhavet kan man räkna med att hälften av den vuxna befolkningen är laktosintolerant och i vissa länder i Asien är i princip alla vuxna laktosintoleranta.

För den som är allergisk mot mjölk är det själva mjölkproteinerna som är boven. Får man i sig mjölkproteiner får man en allergisk reaktion och den kan vara olika allvarlig beroende på vilka symptom man får och hur känslig man är.

Gemensamt för allergiker är att man helt får ta bort mjölkprodukterna. Det går alltså inte att äta laktosfritt eftersom mjölkproteinerna finns kvar även i de laktosfria produkterna. Inget från kossan alltså!

 


 

+ En del mjölkallergiker kan äta produkter av får- eller getmjölk, men långt ifrån alla. Men vad ska man äta i stället för mejeriprodukter? I dag finns det flera bra alternativ. Några av de vanligaste är havre-, soja- eller risbaserade. Om du tål soja är det ett bra alternativ.

– Känns det svårt att avstå från mejeriprodukter? Tänk då att det kanske bara handlar om att låta bli under en period på 2–3 månader för att få en irriterad tarmflora att lugna sig. Sedan kan man försiktigt tillföra en mejeriprodukt i taget och se vad man klarar av utan att må dåligt eller bli svullen

NUVARANDE Lugnare mage med mindre mjölk
NÄSTA Höstmat: Svampsoppa med bönor och parmesan