Rotfrukter är magens bästa vänner nästan allihopa. Sötpotatis går bra i mindre mängd men du kan också ersätta den med vanlig potatis. Vegan? Byt chévren mot ett veganskt alternativ.

Ljummen rotfruktssallad med chévre (4 portioner)

Du behöver:
3 morötter
3 palsternackor
1 stor sötpotatis
lite olivolja till rotfrukterna
2 msk rosmarin, färsk finhackad
100 g savojkål
30 g pinjenötter
70 g mangold
100 g chévre (där innehållet av laktos är max 1g/100g)
2 msk lönnsirap
2 msk olivolja
salt

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skölj och skala morötter, palsternackor och sötpotatis och skär dem i mindre stavar.
  3. Blanda olivolja och rosmarin i en stor bunke och vänd ner rotfrukterna.
  4. Lägg rotfrukterna på en plåt med bakplåtspapper och salta lätt. Ugnsrosta mitt i ugnen i 20-30 minuter eller tills de är mjuka.
  5. Grovstrimla savojkålen och fräs den snabbt i en het panna med lite olivolja. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
  6. Låt rotfrukterna svalna något och blanda dem sedan med savojkål och mangold. Lägg upp salladen på ett stort serveringsfat, smula över chévre och toppa med rostade pinjenötter.
  7. Vispa ihop lönnsirap och 2 matskedar olivolja och ringla över salladen.

Recept ur boken: Lugn mage av Sofia Antonsson Foto: Ulrika Pousette

NUVARANDE Ljummen rotfruktssallad med chevré
NÄSTA Maggan Hägglund: ”Bli lite mindre effektiv – och lite mer levande”