Hej påsk, hej vår! Och hej alla vänner! Kom över på en brunch, givetvis med både ägg och något sött, så surrar vi bort några timmar tillsammans nu i helgen. Här är bästa receptet på en härlig påskmacka.

Rostat bröd med äggröra, crème fraiche & picklad morot (2 port.)

Välj gärna ett bröd från ditt favoritbageri. Vi har gjort mackan på ljust formbröd men rågbröd är minst lika gott.

Picklad morot

Du behöver:
2 morötter, tunt hyvlade på mandolin
1⁄2 dl rödvinsvinäger
1 lagerblad
1 krm korianderfrön
1 dl strösocker
1 1⁄2 dl vatten

Gör så här:
1. Koka upp vinäger, lagerblad, korianderfrön, socker och ­ vatten i en kastrull, ställ åt sidan.
2. Lägg morötterna i lagen. Låt svalna före servering.

Za’atar

Za’atar är en traditionell smaksättare från Mellanöstern och står framme på samma sätt som salt och peppar. Den innehåller alltid sumak som är en turkisk krydda med hög syra.

Du behöver:
1⁄2 dl sumak
1 dl vita sesamfrön
1 dl svarta sesamfrön
1⁄2 dl torkad timjan

Gör så här
1. Mortla alla ingredienser.

Äggröra

Du behöver:
4 ägg
1 1⁄2 dl vispgrädde
salt och nymald svartpeppar
smör alt olivolja

Gör så här:
1. Mixa ägg och grädde med lite salt och peppar i en bunke med en stavmixer.
2. Smält smöret i en teflonpanna på medelvärme.
3. Häll äggröran i pannan och rör ­försiktigt med träslev, låt det stelna lite, rör ­sedan igen. Äggröran ska inte få färg i botten. När den känns krämig är den klar att servera.

Rostat bröd med äggröra, crème fraiche & picklad morot

Du behöver:
2 tjocka skivor ljust formbröd
2 msk crème fraiche
äggröra
picklade morötter
shisokrasse eller smörgåskrasse
za’atar
olivolja

Gör så här:
1. Rosta brödet, bred på ett tjockt lager crème fraiche, lägg på ägg­röran och toppa med picklad morot. Strö över za’atar och droppa över olivolja.

Av: Annika Ortmark Lind Recept ur boken ”Frukost hela dagen” (Natur & Kultur) av Anna och Rasmus Axelsson Foto: Lennart Weibull

NUVARANDE Inför påsken – rostat bröd med äggröra, crème fraiche & picklad morot
NÄSTA Smygstarta våren – 9 trädgårdstips