Halstrad salmalax med gurkyoghurt – perfekt för en lång, lyxig middag

Halstrad salmalax med gurkyoghurt – salmalaxen passar utmärkt att halstra snabbt och servera med en rå kärna i mitten. En frisk gurkyoghurt gjord på citronpicklad gurka smakar fräscht till.

Halstrad salmalax med gurkyoghurt (4 portioner)

Tid: 50 minuter + 10 minuter + tid att stå och dra i 1 timme (gurkyoghurt)

Numera kan man köpa salmalax i de flesta mataffärer. Genom att först snabbgrava den med kryddor får den en härlig sötstark smak.

Du behöver:
Halstrad salmalax:
600 g salmalax
2 krm chiliflakes
2 tsk stötta fänkålsfrön
1 msk farinsocker
1 tsk salt
2 msk rapsolja
citronklyftor
gräslök, hackad

Gurkyoghurt:
1 gurka
2 msk strösocker
2 krm salt
pressad saft av 2 citroner
1 msk ättiksprit, 12 %
2 dl turkisk yoghurt
2 msk vardera av hackad dill, gräslök och persilja
nymald peppar

Gör så här:
Halstrad salmalax:

1. Blanda kryddor, socker, salt och olja.
2. Gnid in laxen med blandningen. Täck över med plastfolie och marinera i rumstemperatur, cirka 40 minuter.
3. Hetta upp en stekpanna. Halstra laxen cirka 30 sekunder på varje sida. Den ska bli sotad runt om, men ha en rå kärna i mitten. Det går också bra att grilla hastigt över glöd, samma korta tid som i pannan. Låt laxen kallna och förvara i kylen.
4.Skär försiktigt i något tjockare, raka skivor med en vass kniv. Lägg upp tillsammans med citronklyftor. Strö över gräslök.

Gurkyoghurt:

1. Dela gurkan på längden. Skrapa bort kärnorna. Fintärna gurkan.
2. Blanda socker, salt, citronsaft och ättiksprit i en skål. Rör tills sockret löst sig. Vänd ner gurkan. Låt dra cirka en timme. Häll av lagen genom en sil.
3. Blanda yoghurt och örter. Vänd ner gurkan. Salta och peppra.

Vegotips!

Quornfiléer passar utmörkt att snabbgrava på samma sätt som laxen. Receptet räcker till 8 tinade quornfiléer. Marinera och halstra snabbt, precis som med laxen.

Av: Caroline Hofberg Foto: Ove Lindfors

Omslag 7-17.indd

Detta är ett utdrag ur nya Tara, nummer 7 /2017 . Ta del av hela menyn i tidningen som finns i butik maj 2017.

NUVARANDE Halstrad salmalax med gurkyoghurt – perfekt för en lång, lyxig middag
NÄSTA Snart äger vi världen – 40 plus kvinnorna blir bara mäktigare