Just nu är kolhydrater i skottgluggen och många skippar pasta och potatis. I stället hamnar alltmer animaliskt protein som lax, kyckling och kött på tallriken. Men hur gör man om man vill äta ”lowcarb” och ändå mest grönt? Och dessutom hålla sig mätt? Taras nya hälsocoach Ulrika Davidsson tipsar.

De flesta vegetarianer jag möter i mitt jobb verkar nöjda med hur de äter, men tyvärr har de svårt att hålla vikten. Många lever på mackor, pasta och fil med flingor – och det är varken supermat eller en fördel om man vill hålla sig slank. Det är också flera som har blodsockersvängningar och upplever att de ständigt behöver något sött för att orka med dagen.

Laga vegetariskt och ändå kalorisnålt genom att:

Låta den gröna maten ta den största platsen på tallriken!
Servera rikligt med grönsaker på tallriken som mättar bra, till exempel broccoli, blomkål, vitkål och squash.

Rosta rotfrukterna.
Rotfrukter innehåller?kolhydrater,? men dessa är långsamma?om du äter?dem ”al dente” – rosta?därför morötter, rödbetor, sötpotatis, selleri och kålrötter i ugnen i stället för att mosa dem.

Satsa på rårivet.
Tänk på att ”raw food” stannar längre i magsäcken och därmed mättar bättre samt innehåller mer näring och framför allt bra matsmältningsenzymer.

Älska soppor.
Varma soppor mättar mer än du tror! Det blir en stor mängd grönsaker i en soppa som tar lång tid för magsäcken att bryta ner. En favorit är min egen tomatsoppa som jag lägger stekt halloumi i (recept i Tara nr 12 2014), eller spenatsoppa med hackat ägg, som är bra proteiner.

Vegopaj med squash

4 portioner

Så god både varm, ljummen och kall. Här undviker jag vetemjölets snabba kolhydrater genom att använda kokos- och mandelmjöl.

Pajbotten

150 g smör?
1 1/2 dl kokosmjöl
1 1/2 dl mandelmjöl

Fyllning

2 små eller
1 stor squash

3 små färska lökar
1 röd paprika?
1 tomat?
1 msk olivolja

salt och svartpeppar
1 msk dijonsenap?
1 msk sötstark senap
100 g svarta oliver

2 msk hackad färsk timjan
3 ägg?
2 dl grädde
100 g brieost?
1 dl riven stark ost

1. Sätt ugnen på 150°. Blanda smör, kokosmjöl och mandelmjöl i en skål.

2. Låt vila i kylen i 30 minuter. Tryck ut pajdegen i en pajform, 24 cm, med avtagbar kant och förgrädda i ugnen i 10 minuter.

3. Skär squash, lök, paprika och tomat i skivor eller i bitar. Hetta upp en stekpanna med olivolja och bryn grönsakerna några minuter. Smaksätt med salt och svartpeppar. Tillsätt senap, oliver och timjan och rör om. Lägg blandningen ?i pajen.

4. Knäck äggen i en skål. Tillsätt grädden och blanda om. Smaksätt med salt och svartpeppar. Häll över blandningen i pajen.

5. Skär brieosten i bitar?och lägg över blandningen. Strö slutligen över den rivna osten och sätt in i ugnen.? Höj ugnstemperaturen till 200° och låt stå inne i ca? 30 minuter.

Fler goda vegorecept hittar du i Tara nr 12 2014!

NUVARANDE Hälsocoach Ulrika tipsar: Lågkolhydratsvego
NÄSTA Monica fick bröstcancer – skrev boken Kul med cancer