Gul surkål med vitkål, spetskål, blomkål och gurkmeja

Gör som Maria, servera en skål syrade grönsaker till både lunch och middag. Det här receptet har vi lånat ur boken ”Kålboken – till vardag och fest hela året runt” av Mette Løvbom (Polaris).

Gul surkål med vitkål, spetskål, blomkål och gurkmeja

Du behöver:
1⁄2 spetskål
1⁄2 liten vitkål
1 blomkål
1 lök
2 msk riven gurkmeja (eller 2 msk torkad)
2 msk senapspulver
1 msk mald koriander
40 g grovt salt

Gör så här:

  1. Strimla spetskålen och vitkålen fint. Dela blomkålen i fina buketter. Skär löken i ringar. Lägg allt i en stor skål och massera med salt, gurkmeja, senapspulver och koriander i ca 10 minuter tills kålen börjar vätska ur sig.
  2. Lägg allt (också vätskan från kålen!) i en stor konservburk av glas. Pressa ihop ordentligt. Lägg ett tefat eller något annat lämpligt överst i burken för att hålla ner innehållet.
  3. Låt stå och jäsa på mörk plats i rumstemperatur i minst 3 veckor. Öppna burken varje morgon för att lätta på trycket. Smaka då och då. När du ser små bubblor längst upp i burken är surkålen klar. Ju länge jäsningen pågår, desto surare blir kålen.
  4. Ställ in burken i kylen när du tycker att kålen jäst klart.

Foto: Columbus Leth

NUVARANDE Gul surkål med vitkål, spetskål, blomkål och gurkmeja
NÄSTA KRÖNIKA: Nu är det din stund på jorden …