Visst är det härligt att starta det nya året med fokus på välmående, hälsa och sin egen må bra-vikt. Vi firar in januari med lite grönare vanor, lite minus på vågen och mer energi!

Italiensk blomkåls­pizza
Glutenfri och helt makalöst god pizza! (2 portioner, 389 kcal/portion)

Du behöver:
Pizzabotten:
1⁄2 medelstort blomkålshuvud
1⁄4 dl riven pecorinoost
1⁄4 dl riven buffelmozzarella
1 ägg
1⁄2 tsk salt
1 krm vitlökspulver

Tomatsås:
1⁄2 gul lök
1 tsk olivolja
1 liten pressad vitlöksklyfta
1⁄2 burk krossade tomater, ca 200 g
1 krm pizzakrydda
salt och svartpeppar

Topping:
125 g buffelmozzarella
12 cocktailtomater
1⁄4 rödlök
2 cm zucchini
1⁄4 gul paprika
1 msk pinjenötter
ev rucolasallad till servering

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 200°.
  2.  Pizzabotten: Dela blomkålen i bitar och mixa till ett smul i en matberedare. Lägg i en kastrull, täck med vatten och koka upp. Låt småkoka tills blomkålen är mjuk, i cirka 5 minuter. Sila av vattnet, lägg blomkålen i en ren kökshandduk och krama ur vätskan.
  3. Lägg tillbaka blomkålen i matberedaren med resten av ingredienserna till bottnen. Mixa till en deg, lägg på en plåt med bakplåtspapper och tryck ut den till en tunn och jämn botten. Förgrädda i ugnen i 20 minuter. Ta ut.
  4.  Höj ugnsvärmen till 250°.
  5. Tomatsås: Finhacka löken och fräs några minuter i en stekpanna med olja. Tillsätt vitlök, krossade tomater och kryddor, låt småkoka i några minuter. Mixa tomatsåsen slät.
  6. Fördela såsen jämnt över pizzabottnen. Strö över smulad buffelmozzarella. Dela tomaterna i klyftor (spara eventuellt några för att toppa pizzan med) och skiva rödlök och zucchini tunt. Sprid ut grönsakerna över pizzan. Hacka paprikan och strö över pizzan tillsammans med pinjenötterna. Krydda med lite pizzakrydda. Grädda 15 minuter.
  7. Servera eventuellt med rucola.

Av: Ulrika Davidsson Foto: Ulrika Pousette

NUVARANDE Grön kickstart på det nya året – blomkålspizza
NÄSTA Små steg till en sundare vardag – så gör du