Att helsteka en bit lax är superenkelt – och blir så gott. En smakrik örtsås till blir pricken över i:et. Receptet hittar du här!

Att ”kasta” in en hel bit lax i ugnen är verkligen världens smidigaste fiskrätt. En kall sås är alltid rätt, den här klassikern smaksätts med vitlök, basilika, senap och spenat. Kokt potatis är också gott till.

UGNSBAKAD LAX MED SAUCE VERTE

4 portioner. Tid: 30 minuter

800 g laxfilé av mittbiten, jämntjock
flingsalt
nymald peppar
1 röd chilifrukt
1 dl hackad dill rivet skal av 1 citron 3 msk olivolja 2 tsk flytande honung

SÅS
75 g hackad spenat, tinad
1 dl hackad basilika
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap
2 krm tabasco
flingsalt

  • Sätt ugnen på 200 grader. Krydda laxen med salt och peppar.
  • Kärna ur och hacka chilin. Blanda med dill, citronskal, olivolja och honung. Bred över laxen. Baka i mitten av ugnen cirka 20 minuter.
  • SÅSEN: Låt spenaten rinna av genom en sil. Pressa ur all vätska. Mixa alla ingredienser.

 

Visst du att…
…sauce verte (betyder grön sås på franska) är en supergod och användbar kall sås som passar bra till kokta varma grönsaker, kokt/ugnsstekt lax, kall skinka, kyckling, rökt fisk med mera.

Fler av Caroline Hofbergs fantastiska recept hittar du i tidningen.

NUVARANDE Förnya din lax – superenkelt och SÅ gott!
NÄSTA Så får du snygga sommarben i 3 steg