Fromage blanc är en traditionell rätt i Alsace, som kan göras i många olika varianter. Den kan serveras som förrätt, som tillbehör eller som dessert. I det här receptet gör vi den som det sistnämnda, och har chèvre som ledande smak. Jag älskar chèvre i desserter, och den här anrättningen är otroligt god med krispet och sötman från toppingen.

Fromage blanc (4 portioner Tid: ca 30 minuter)

Du behöver:
1⁄2 dl vispgrädde
150 g chèvre utan kanter
11⁄2 dl grekisk yoghurt
1 msk citronsaft
2 msk florsocker
några nypor flingsalt

Topping
2 msk honung
20 timjanblad
4 msk mandelspån, rostade i torr panna

Gör så här

  1. Vispa grädden hårt. Mixa chèvre och grekisk yoghurt slätt med en stavmixer. Tillsätt citron, florsocker och salt och mixa lite till. Blanda med grädden och smaka eventuellt av med citron, salt och florsocker. Lägg upp i fyra skålar och låt stå kallt i minst 15 minuter.
  2. Ringla över lite honung precis innan servering och toppa varje skål med timjan och rostat mandelspån.

Tips på varmrätt: Otroligt god röding med tomatconcasse anjovismajonäs och saffranskokt fänkal

Av Annika Ortmark Lind Recept: Erik Hammar Foto: Frida Wismar

NUVARANDE Dessert till vårens middag – fromage blanc
NÄSTA Bonusfrågan: Ska jag verkligen betala för mina barn?