Taras Caroline Hofberg skålar in det nya året och bjuder på en drömgod chokladtryffelpaj med apelsin.

Säg den som inte gillar en kladdig chokladpaj. Jag bakar min med apelsinchoklad för att få en frisk, men inte dominant ton av citrus.

Välj gärna en chokladsort som har bitar av apelsin. För extra nyårskänsla kan du garnera pajen med ätbart bladguld som säljs i butiker med konstnärsmaterial.

10 bitar
Tid: 35 minuter + tid i kylen (30 minuter + 5 timmar)

Ingredienser

Botten
150 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
2 msk kakao
1 ägg

Fyllning
400 g mörk choklad med apelsin
2 dl vispgrädde
1 dl mörk sirap

Garnering
färsk frukt, till exempel fikon, sharonfrukt och carambole
eventuellt ätbart bladguld

Till servering
lättvispad grädde

Gör så här:

1. Mixa ihop smör, mjöl, socker och kakao i matberedaren.
2. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg.
3. Tryck ut i en låg vid form med löstagbar kant som mäter 26 centimeter.
4. Låt vila minst 30 minuter i kylen.
5. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajskalet i mitten av ugnen 10-12 minuter. Låt kallna.
6. Grovhacka chokladen.
7. Koka upp grädde och sirap. Ta av från värmen, blanda i chokladen och rör tills den har smält.
8. Häll fyllningen i formen. Låt stelna minst 5 timmar i kylen.
9. Garnera med frukt och eventuellt bladguld vid servering.

Tips
Bladguld finns i strösselform eller som lövtunna ark, som är enklast att ”dutta” på med bakpensel.

Att dricka till:

Portugisiska Alambre Moscatel de Setúbal rundar av middagen på ett fint sätt. Med frisk och fyllig smak av torkade aprikoser, apelsinskal och nötter går det hand i hand med en god chokladdessert.

Alambre Moscatel de Setúbal, 2010, nr 8117 (37,5 cl), 69 kronor.

Omslag 1-17.indd

Hela Caroline Hofbergs nyårsmeny med förrätt: lyxig grön ärtsoppa med hummer och champagne samt huvudrätt: oxfilé med rödvinssky och parmesanmos finns att läsa i nya Tara.

Av: Caroline Hofberg Foto: Ove Lindfors

NUVARANDE Chokladtryffelpaj med apelsin – perfekta nyårsdesserten
NÄSTA Vego kickstart – Ulrikas bästa tips för att lyckas