Bönburgare med avokadokräm – enkelt och gott!

Med potatisklyftor till blir de här bönburgarna med avokadokräm riktig cowboymat, det vill säga mättande. Gör gärna dubbel sats av burgarna och lägg dem ostekta i frysen. 

Bönburgare med avokadokräm (4 port)

Du behöver:
1 burk svarta bönor, ca 400 g
1 ägg
1 dl pankoströbröd
2 dl mandelmjöl
1-2 tsk chipotlepasta
1 tsk malen spiskummin
2 msk näringsjäst (går att utesluta)
1/2 kruka koriander
sesamfrön eller pankoströbröd till panering
salt
rapsolja till stekning

Avokadokräm
2 avokador
1 vitlöksklyfta
1 tsk färskpressad limesaft
1/2 kruka koriander
salt och chilipeppar

Till servering:
4 ostskivor till exempel cheddar
4 hamburgerbröd
tomatskivor
salladsblad
sötpotatisklyftor eller frysta potatisklyftor

Gör så här:

  1. Häll av spadet från bönorna.
  2. Vispa upp ägget i en bunke och blanda med panko, mandelmjöl, chipotle, spiskummin och näringsjäst. Tillsätt bönorna och krossa dem lätt med en träslev tills några av dem mosas. Blanda till en fast smet. Klipp ner koriandern, även stjälkarna. Smaka av med salt.
  3. Forma smeten till fyra runda burgare. Vänd dem i sesamfrön eller panko eller en blandning av båda.
  4. Avokadokräm: Kärna ur avokadorna. Skala och finhacka vitlöken. Mixa avokadoköttet med vitlök och limesaft till en kräm. Klipp ned koriandern, även stjälkarna, och smaka av med salt.
  5. Stek biffarna i olja i cirka 3 minuter per sida tills de är gyllenbruna. Lägg ostskivorna på biffarna.
  6. Bred avokadokräm på underdelen av bröden. Lägg på sallad, tomat, bönbiffar och ovandelen. Servera med potatisklyftor.

Receptet kommer från kokboksförfattaren och receptkreatören Ylva Bergqvists nya bok: Vego på 30 minuter, 100 recept för en grönare vardag (Bonnier fakta) Foto: Lennart Weibull

 

 

 

NUVARANDE Bönburgare med avokadokräm – enkelt och gott!
NÄSTA Alla hjärtans dag – dessa 3 vill Tara kärleksbomba lite extra