Lyxig soppa med färska musslor och fänkål

Skaldjur är höstlyx. Och väldigt enkelt att svänga ihop. Servera den krämiga soppan med baguette eller bondbröd av surdeg.

4 port
30 minuter

Du behöver: 

2 nätpåsar blåmusslor med skal (cirka 2 kilo)
2 schalottenlökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 fänkålsstånd, fintärnad
1 morot, fintärnad
1 tsk nystötta fänkålsfrön
smör
2,5 dl vitt vin
flingsalt
nymald peppar
2,5 dl vispgrädde
4 msk hackad persilja
4 msk hackad dill

Gör så här:

1. Tvätta musslorna. Kasta de musslor som inte sluter sig när man knackar på dem.

2. Fräs grönsaker och fänkålsfrö i smör. Tillsätt vin, salt och peppar. Koka cirka 5 minuter under lock.

3. Lägg i musslorna. Koka under lock tills de öppnar sig, cirka 5 minuter. Lyft upp musslorna och varmhåll.

4. Häll i grädde och koka ihop ett par minuter. Vänd ner musslor, persilja och dill.

Gott i glaset

Den krämiga musselsoppan matchas perfekt av ett fylligt men ändå friskt vitt italienskt vin på Vermentino, en av de absolut trendigaste druvorna just nu. Solosole är ett aromatiskt vin med smak av tropiska frukter, citrus och aprikos som passar perfekt till fisk- och skaldjursrätter med mycket smak.
Solosole Vermentino 2015, nr 4323, 129 kronor.

I köket; Caroline Hofberg Foto; Ove Lindfors