En livskris väckte intresset på allvar. Det var då Lisen Sundgren upptäckte hur mycket vilda växter kan göra för vårt välbefinnande och hälsa. Här är två tips att använda sig av i sommar:

Vilda chips på nässlor

Nasslor_artikelbild

Vilda, vackra och spröda chips. Passar lika bra till drinken som till topping på maträtter. Pröva med exempelvis färska nässelblad (även större blad), kirskål, groblad och våtarv.

Ingredienser

gröna blad som kirskål, groblad, våtarv och färska nässelblad
rapsolja
salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.
Skölj bladen och låt dem torka på en handduk.
Blanda dem i en skål med lite rapsolja och en nypa salt.
Krama in oljan i bladen och sprid ut bladen på en plåt med bakplåtspapper.
Låt stå i ugnen i 5-10 minuter, eller tills chipsen är helt torra och krispiga.

Vilt badsalt

Bada i blommor. Det är själavård på hög nivå. Har du inget badkar går det lika bra att stoppa fötterna i ett fotbad.

Ingredienser:

1 kg grov- eller finmalet oraffinerat havssalt.
ett par nävar doftande blommor eller andra växtdelar.

Förslag på växter: Björklöv, gatkamomill, gulmåra, granbarr, granskott, kamomill, lindblommor, luktviol, myskmadra, rosenblad, rödklöver, spansk körvel, tallbarr, älggräs.

Gör så här:

Varva salt och växtdelar i en glasburk med lock. Förslut locket burken och låt den stå mörkt och torrt i några veckor. Växtdelarna kommer se tråkiga ut, men saltet doftar ljuvligt.

Lisens tips till nybörjarplockaren av vilda växter:

  • Närma dig naturen med respekt. Följ allemansrätten och plocka med måtta. Det ska inte synas att du har varit där, så plocka max en fjärdedel av beståndet om det är en växt det finns gott om. Är det en sällsynt växt – låt bli att plocka. Det finns annat att använda i stället.
  • Börja med 2-5 växter som finns i din närhet och nörda in dig på dem. Testa dem under olika årstider och ta dig tid att utforska smaker och användningsområden. Sedan kan du utöka efter hand.
  • Gör på ett sätt som passar dig. Se på växterna som vanliga grönsaker och ersätt råvarorna i de rätter du är van att tillaga.
  • Var säker på vad du plockar. Känner du dig osäker, vänta tills växten blommar för att tydligare se vad det är för något. Skaffa en bra flora och jämför växter som liknar varandra för att lära dig att se skillnad på dem.
  • Ha alltid med dig en påse i bakfickan. Du vet aldrig var och när någon god växt kan dyka upp.
  • Släpp all prestation och njut av att upptäcka!

Av: Tina Vernon Illustrationer: Nadia Nörbom Foto: Charlotte Gawell Recept: Lisen Sundgren

Omslag 9-17.indd

Artikeln publicerades i Tara nummer 9/2017. 

NUVARANDE Så använder du vilda växter i din matlagning och vardag
NÄSTA Grattis Victoria, du fyller Tara