Go Red med hjärtat!

Mars har för kvinnohjärtat blivit vad oktober är för brösten. Rädda kvinnohjärtat – Go Red!

Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor och varje år dör 20 000 kvinnor i Sverige. I nya numret av Tara ägnar vi stort utrymme åt detta. Läs mer i tidningen!

Som stöd till forskningen kring kvinnors hjärtan säljs under mars bland annat designade halsband och armband i samband med Hjärt-Lungfondens kampanj Rädda kvinnohjärtat – Go Red.

Det designade halsbandet och armbandet som säljs till stöd för kvinnors hjärtan är framtagna av den unga designern Caroline Liljeblad. Under kampanjen säljs också ett mobilsmycke och en smart hängare för väskor som man kan ta med överallt. Gemensamt för produkterna är den lilla klänningen som symboliserar kampen för kvinnors hjärtan.

– Att bära mina smycken är ett sätt att visa stöd för de hundratusentals kvinnor som lider av hjärt-kärlsjukdom och samtidigt bidra till forskningen. För mig är det viktigt eftersom flera i min närmaste familj har drabbats av hjärtsjukdom, säger Caroline Liljeblad.

I mars varje år har Hjärt-Lungfonden kampanjen Rädda kvinnohjärtat – Go Red. Målet med kampanjen är att samla in pengar till forskningsprojekt som tar reda på skillnaderna mellan kvinnors och mäns hjärtsjukdom. Målet är att halvera dödstalen i akut hjärtinfarkt inom tio år och därmed rädda livet på över 2 000 kvinnor varje år.

Många vet inte att kvinnor också drabbas av hjärt-kärlsjukdom, trots att fler kvinnor dör av det än av någon annan sjukdom. Med kampanjen vill vi visa att genom mer forskning kan fler kvinnor räddas, säger Karolina Sjöstedt, projektledare på Hjärt-Lungfonden.

Halsbandet kostar 89 kronor och berlockarmbandet kostar 79 kronor. Mobilsmycket kostar 30 kronor och väskhållaren kostar 49 kronor. Best Western, KappAhl, Life och Vårdapoteket säljer samtliga produkter. Twilfit säljer armband, halsband och mobilsmycke. Hemköp säljer väskhållaren.

Så här kan du Go Red!

– Sätt in en gåva på Hjärt-Lungfondens pg 90 91 92-7, skriv ”kvinnohjärtan”

– Skänk via hemsidan, www.hjart-lungfonden.se

– Ring in din gåva på telefon 0200-89 19 00

– Sms:a HJÄRTA till 72 900, så går 50 kronor till forskningen

– Köp ett speciellt framtaget halsband, armband, mobilsmycke eller väskhållare på utvalda försäljningsställen?(se ovan)

Fakta om kvinnor och hjärt-kärlsjukdom:

– Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken hos kvinnor.

– Varje år dör nästan 20 000 kvinnor av hjärt-kärlsjukdom. Det motsvarar 55 kvinnor om dagen, eller två kvinnor varje timme.

– Varje dag drabbas cirka 41 kvinnor i Sverige av hjärtinfarkt.

– Kvinnor har mindre hjärtan och smalare kärl än män.

– Kvinnor drabbas av samma hjärt-kärlsjukdomar som män, till exempel hjärtinfarkt, hjärtsvikt, kärlkramp, hjärtrytmrubbningar och stroke, men i genomsnitt tio år senare.

– Kvinnor är överrepresenterade när det gäller vissa hjärtsjukdomar, till exempel ”brustet hjärta” och så kallade tysta infarkter.

Stöd forskningen! Köp Hjärt-Lungfondens fina armband till någon du ”hjärtar” (dig själv!).