Fisk- och skaldjursgryta med apelsinaioli

En god fisk- och skaldjursgryta går alltid hem. Tillsammans med en klick aioli och ett bröd att doppa i den smakrika buljongen blir det alltid succé.

Fisk- och skaldjursgryta med apelsinaioli (4 portioner)

Tid: 1 1/2 timme (inklusive 40 minuter för räkfonden)

Du behöver:
500 g räkor (med skal)
olivolja
2 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
12 dl vatten
ca 1/2 kg blåmusslor
500 g vit fiskfilé med fast kött, t ex hälleflundra
2 schalottenlökar, hackade
1 litet fänkålsstånd, skivat
1 morot, fintärnad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 liten purjolök, skivad
2 stjärnanis
1 tsk nystötta fänkålsfrön
2 krm chiliflakes
1 g saffran
1 burk cocktailtomater, 400 g
salt
2 dl hackad bladpersilja

Gör så här:
1. Skala räkorna, spar skalen. Ställ räkorna i kylen.
2. Fräs skalen någon minut i olja. Rör i tomatpuré. Häll på vin och vatten. Koka under lock cirka 20 minuter.
3. Sila fonden genom en sil, pressa ur skalen, kasta skalen.
4. Tvätta musslorna under kallt vatten. Kasta dem som inte sluter sig när du knackar på dem. Ställ i kylen.
5. Skär fisken i bitar och ställ i kylen.
6. Fräs lök, fänkål och morot sakta i olivolja i en gryta, utan att det tar färg. Tillsätt vitlök, purjolök och kryddor. Låt fräsa ytterligare någon minut.
7. Tillsätt tomater och räkfond. Koka under lock cirka 15 minuter. Salta.

Apelsinaioli (cirka 3 dl)
Alla ingredienser ska vara rumstempererade.
Tid: 10 minuter.

Du behöver:
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk pressad apelsinjuice
2 äggulor
2-2 1/2 dl rapsolja
1/2 dl olivolja
1/2 tsk rivet apelsinskal
3 krm sambal oelek
salt

Gör så här:
1. Vispa ihop vitlök, apelsinjuice och äggulor i en skål.
2. Droppa i oljan under vispning, så att gulan hinner ta upp all olja innan nya droppar hälls i.
3. Blanda i apelsinskal, sambal oelek och salt. Låt smakerna mogna i kylen.

Av: Caroline Hofberg Foto: Ove Lindfors

Omsl 12-17.indd