Bryt ihop och kom igen!

Alla hamnar vi i svåra och jobbiga situationer ibland. Vad är det som gör att somliga bryter ihop medan andra oberörda går vidare?

Hur hanterar vi de där stunderna när fotfästet försvinner och livets alla svårigheter samlas på hög, mitt framför oss.

Nu har Susanne Pettersson, en av landets mest efterfrågade coacher skrivit en bok som heter ”Bryt ihop och kom igen!”. Tara tog kontakt med Susanne och undrade om det verkligen är så enkelt. Att bara bryta ihop och sedan komma igen.

Tara: Det har så länge pratats om att man måste se saker och ting positivt, att det inte hänger på ”hur man har det utan hur man tar det”. En del strör käcka citat runt omkring sig som ”tiden läker alla sår”, ”det som inte dödar det stärker” osv. Måste man alltid vara positiv och ta saker med en klackspark för att klara av motgångar?

Susanne: Jag tycker inte att man ska vara positiv och ta saker med en klackspark, tvärtom! Jag tycker att det är oerhört viktigt att tillåta sig att vara i sina känslor och tillstånd. Det är okej att vara arg, ledsen, förbannad, irriterad med mera. Det som dock är viktigt är att lära sig hantera svåra situationer så att dessa känslor inte stannar kvar allt för länge i kroppen och huvudet. Det är just detta jag önskar att människor ska lära sig i min bok. Att undvika att saker ”bygger bo allt för länge i huvudet”.

Tara: Om och när man tappar fotfästet i vardagen, vad är det första man behöver göra då?

Susanne: En av de första sakerna är att acceptera att jag just nu har tappat fotfästet. Att livet kanske inte är som jag önskat mig och att det är jobbigt. Det är viktigt att inte lägga några negativa värderingar i detta och inte slå ned på sig själv för att jag tappat fotfästet en stund. Därefter är det bra att ta ”helikopterperspektiv” på sig själv för att undersöka hur jag vill ha det och hur jag bäst kommer dit.

Tara: Du verkar vara en person som inte ger dig, som alltid finner kraft i svåra situationer. Har du någon gång tappat greppet själv? Vad hände då?

Susanne: Oj, jag har tappat greppet många gånger i mitt liv; inom arbetet, inom idrotten, inom relationsbyten med mera. Jag tror att jag har gjort de flesta misstag som går att göra och varit en hel del konflikter privat och i arbetet. I stunder har jag varit vilsen och inte känt någon mening med livet. Jag tror att det som har hjälpt mig allra mest är att jag jobbat med mig själv och hela tiden följt mina innersta drömmar. Jag har successivt skapat ett liv som jag alltid drömt om. Idag är jag lyckligare än någonsin fast det har inte kommit gratis. Det har tagit mycket tid och energi för att ha kommit dit jag är idag.

Tara: Hur kan vi på bästa sätt stötta en vän som tappat fotfästet, som brutit ihop?

Susanne: Jag tror att det absolut viktigaste är att möta sin vän där han eller hon befinner sig. Att låta honom/henne vara i sina känslor utan att komma med tips och råd för fort. Att vara ett stort hjärta med två öron på. Att lyssna, lyssna och lyssna. Det är läkande i sig! Därefter är det dags för att stötta vidare genom att ge tips och råd som passar honom/henne. Inte de som passar dig själv! Det är en stor skillnad! Hjälp personen att finna lösningar som hon mår bra av och där det är enkelt att andas. På så sätt är sannolikheten större att det blir bra i längden!

Tara: Slutligen, lovade du dig själv någonting vid nyåret? Vad eller varför inte?

Susanne: Jag lovade samma som de senaste åren. Att 2011 ska bli det bästa året någonsin! Det har det blivit varje år hittills!

Läs mer om Susanne på hennes hemsida och läs mer om boken på förlagets hemsida.