Bli en löpare!

Taras läsarmodell Jenny Jakobsson tappade träningen när barnen kom. Men hon hittade tillbaka – på 8 veckor. Här delar Jenny, numera PT, med sig av sin strategi.

Jenny Jakobsson jobbade tidigare som marknadsansvarig på ett finansbolag, men bestämde sig förra sommaren för att sadla om och gå en utbildning för att bli personlig tränare och kostrådgivare via utbildningsföretaget Safe Education. I februari i år blev hon färdig PT.

Vad fick dig att göra ett så radikalt karriärbyte?
– Jag har alltid varit väldigt intresserad av träning och hälsa och har ett förflutet som gruppträningsinstruktör. Jag vill få människor att må bättre genom att träna och ta hand om sig själva.

Vilken träningsbakgrund har du själv?
– För 20 år sedan var jag gruppträningsinstruktör i Sundsvall där jag ledde high impact och low impact och så småningom step up som blev en fluga då. Jag träffade min man, vi gifte oss och flyttade ner till Stockholm där jag började som resebyråchef. Sedan blev det mycket jobb och våra tre barn kom tätt, jag hann inte träna, men saknade det.

Men sedan vände det…
– Det började med barnvagnspromenader. Jag kom på att jag ju har träningsmöjligheter precis utanför dörren. Det finns massor av slingor på Lidingö där jag bor. Jag började springa, ökade successivt och plötsligt hade jag sprungit en mil. I höstas sprang jag Lidingöloppet för första gången.

 

PT-Jenny tipsar

1. Tänk tid i stället för längd

Min löparskola är uppbyggd på tid i stället för längd.? Det viktiga nu är hur länge du springer, inte hur långt. Tips! Ladda ner en app som UltraTimer eller Seconds – där kan du enkelt lägga in de olika intervallerna mellan löpning och gång så att du slipper hålla koll på klockan. Ditt fokus ska ligga på att få flyt i löpningen.

2. Växla mellan löpning/gång

Som nybörjare gäller det att skynda långsamt. För att muskler, ligament och leder ska hinna vänja sig vid träningen och den nya belastningen ska löpningen varvas med gång. Glöm inte den viktiga vilan mellan träningspassen, låt det gå minst 48 timmar mellan varje pass.

3. Prova olika underhåll

Välj en flack bana och testa dig fram om du gillar grus, asfalt, skog/stig eller spån som underlag. Om banan innehåller uppförsbackar gå alltid upp för dem de första veckorna så att du inte får håll.

4. Skynda långsamt

Tempot är inte viktigt utan målsättningen är att du ska orka springa den tid du ska springa och gå när du ska gå. Ta det lugnt i början och gå inte ut för hårt. Tänk på en stolt hållning och dra hellre ner på farten än att riskera att få håll och mjölksyra.

5. Glöm inte uppvärmningen!

Uppvärmningen är viktig för att förbereda kroppen mentalt och fysiskt inför löppasset, minska skaderisken och öka prestationsförmågan. Inled med 10 minuters rask gång, dock inte snabbare än ”prattempo”. Öka takten för att sedan övergå till att jogga.

 

Styrketräna längs vägen

Passa på att styrketräna på joggingrundan. Träd, en parkbänk, lite mjuk mossa – med lite fantasi blir naturen ditt utegym!

Dips: Böjda ben, axelbrett mellan händerna, armbågarna ska peka rakt bakåt. Håll rumpan så nära bänken som möjligt, böj i armbågslederna. Sänk axlarna! Armarna ska jobba, inte benen. Gör 15–20 ggr. Upprepa 2–3 ggr. Bra för: Triceps (baksida arm) och axlar.

TUFFARE VARIANT: Sträva efter att ha så raka ben som möjligt. Ju mer böjda ben, desto enklare blir övningen. Detta är en tuff övning, man kan behöva trixa lite för att känna att den tar rätt och armens baksida jobbar. Sänk axlarna och gå bara ner lite om det känns tufft.

 

Hela artikeln med fler tips hittar du i tara nr 5 2014. Där finns bland annat ett 8-veckors träningspass för nybörjare och viktiga stretchövningar som Jenny visar.