Är din kropp i obalans? Därför ska du leva mer basiskt!

Många av oss äter fel – så att kroppen får ett syraöverskott. I nya numret av Tara förklarar Ulrika Davidsson hur mat kan vara ”sur” och varför en bra balans mellan syra och bas kan få oss att må bättre.

Men, VARFÖR ska man leva basiskt?

Många är i dag ”försurade” och det kan vara osaken till att du har en dålig matsmältning, tarmbesvär, lider av förstoppning eller candida, dras med övervikt eller känner dig trött och energilös. Det är också så att de ”goda” tarmbakterierna vi så väl behöver trivs bäst i en basisk miljö. I dag har tarmfloran fått en uppgraderad ställning eftersom forskare upptäckt att den påverkar allt från hur vi mår till vår ämnesomsättning och vårt immunförsvar.

Vad är surt och vad är basiskt?

Den mat vi äter är antingen sur (lågt pH), neutral eller basisk (högt pH). Men äter man en kost som saknar basgörande ingredienser, till exempel mycket snabbmat och sockerrika livsmedel, och dricker kaffe och alkohol, blir det mycket syra i kroppen. Det kan balanseras av grönsaker och frukt. Så gott som alla råa grönsaker, rotfrukter, frukter och bär (även citrusfrukter) – är basiska.

Så blir du mer basisk

Du kommer att sänka ditt pH-värde inom 1 månad om du följer denna kostplan:

– 1 glas citronvatten varje morgon (1/2 citron + 3 dl vatten)

– ofta grapefrukt till frukost och även bär

– mer gröna bladgrönsaker, till exempel ruccola, spenat och persilja

– rikligt med broccoli, grönkål, sparris

– rotfrukter (gärna råa)

– lagom stora portioner med kött och fisk (125-150 g per portion)

– örtteer med nässla eller anis

 

Undvik eller dra ner på:

– mjölkprodukter som ost och pastöriserad mjölk

– vitt mjöl, pasta och bröd

– alla spannmål

– margarin

– kaffe och svart te

– läsk, saft och alkohol

– kött, fisk, ägg (och tänk på att kombinera dessa med mycket grönsaker vid måltiderna)

Läs fler hälsotips och få recept i varje nummer av Tara.