Äppelpaj från Normandie

Den här klassiska äppeltartaren som täcks med äppelklyftor och ett tunt lager aprikosgelé har blivit signum för franska desserter. Servera med en klick lättvispad grädde, gärna smaksatt med en skvätt calvados eller konjak.

Äppelpaj från Normandie

Du behöver:

Deg
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
150 g kallt smör
1 ägg

Fyllning
7 äpplen
2 msk smör
1 dl strösocker
1/2 dl vatten
1 tsk kanel
pressad saft av en citron
1 dl aprikosmarmelad
1 msk pressad citron

Gör så här:

  1. Mixa ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa i matberedaren.
  2. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg.
  3. Låt vila i kylen i en plastpåse cirka en timme.
  4. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter. Nagga botten med en gaffel. Låt vila minst 30 minuter i kylen.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka tio minuter.
  7. Skala och kärna ur 4 av äpplena, skär dem i små bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med smör, socker, vatten och kanel.
  8. Koka under lock tills äpplena mjuknat. Höj värmen något, ta av locket och låt vätskan koka in. Låt svalna något.
  9. Bred ut äppelmoset i pajskalet.
  10. Skala och kärna ur resten av äpplena och skär i tunna klyftor. Lägg ut i ett vackert mönster över äppelmoset. Pressa över citronsaften.
  11. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.
  12. Värm försiktigt marmelad och citronsaft i en liten kastrull. Ta ut pajen och pensla med marmeladen.

Av: Caroline Hofberg Foto: Ove Lindfors

Omsl 11-17.indd